SEO optimalisatie

| |WAT IS SEO OPTIMALISATIE?

De term SEO optimalisatie is een term om optimalisatie werkzaamheden aan te duiden die als doel hebben om de vindbaarheid van een website in zoekmachines te vergroten. De uitdrukking SEO optimalisatie wordt vaak gebruikt, maar is taalkundig gezien onjuist. Duidt deze werkzaamheden daarom liever aan met de term ‘SEO’, ‘zoekmachine optimalisatie’ of ‘search engine optimization’.

De betekenis van SEO optimalisatie

De benaming SEO optimalisatie wordt veel gebruikt in de marketingwereld. Dat is opvallend, want de term is taalkundig gezien niet juist. De afkorting SEO staat voor Search Engine Optimization. Gebruik je de term SEO optimalisatie dan zeg je dus eigenlijk ‘Search Engine Optimization optimalisatie’ of in het Nederlands ‘zoekmachine optimalisatie optimalisatie’. Feitelijk doel je dan op het optimaliseren van zoekmachine optimalisatie. Dat kan als je voorganger er een zooitje van heeft gemaakt, maar dat is vaak niet aan de orde.

Hoe moet het dan wel?

SEO optimalisatie is een goed voorbeeld van wat in de Nederlandse taal een tautologie wordt genoemd: een term met twee keer hetzelfde begrip. Een tautologie is niet per definitie fout, maar in dit geval wel. Maak daarom liever gebruik van één van de volgende begrippen:

  • SEO
  • Search engine optimization
  • Zoekmachine optimalisatie