Orphan page

| |Wat is een orphan page?

Een orphan page of weespagina is een webpagina waar niet naartoe wordt gelinkt vanuit andere pagina’s. Hierdoor is de pagina nauwelijks tot niet vindbaar voor bezoekers. Zoals je al kunt raden, is de naam te danken aan het feit dat een dergelijke pagina compleet op zichzelf staat.

orphan content en vindbaarheid

Naast dat orphan content niet vindbaar is op jouw website, is het een gemiste kans voor de vindbaarheid in zoekmachines. Google, bijvoorbeeld, bepaalt de positie van een pagina onder andere aan de hand van de hoeveelheid links die een pagina ontvangt. Door het ontbreken van inkomende links, ontvangt de pagina geen link juice en bouwt het nauwelijks autoriteit op.

je creëert sneller een wees dan je denkt

Een orphan pagina heb je sneller te pakken dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw geschreven blog in een bepaalde categorie die uit het blogoverzicht wordt gefilterd. Als je dan niet handmatig een link plaatst vanuit een andere pagina, ontstaat er een onvindbare pagina. Dat zou een gemiste kans én zonde van jouw werk zijn.

Hoe je dit oplost

Wil je dat een orphan page beter vindbaar wordt, dan zul je ervoor moeten zorgen dat de pagina links ontvangt. Dit kun je als volgt aanpakken

  1. De eerste stap is het vinden van orphan pagina’s. In WordPress kun je dit eenvoudig doen met de Yoast SEO premium plug-in. Ook kun je gebruikmaken van tools, zoals bijvoorbeeld ScreamingFrog.
  2. Ga daarna op zoek naar pagina’s die gelinkt zijn aan het onderwerp van de orphan pagina. Beslis of het logisch is om vanuit deze pagina naar de ophan page te linken.
  3. Voeg de link toe en voila: jouw pagina is niet langer een wees.

Plaats een reactie