Redirect

| |



Wat is een redirect?

Een redirect is een verwijzing van een specifieke pagina (URL) naar een andere pagina (URL). Al het verkeer dat op de oude link terechtkomt, wordt automatisch omgeleid naar de nieuwe pagina.

Je kunt het gebruik van redirects vergelijken met een verhuizing: als je verhuisd bent, laat je dit aan anderen weten. Doe je dat niet, dan komt post op je oude adres aan en staan mensen voor de verkeerde deur. Zo werkt het ook op jouw website. Een aanpassing aan een URL kun je zien als een online verhuizing. Het grote verschil is dat je online geen ‘sorry, die woont hier niet meer’ te horen krijgt, maar dat bezoekers terechtkomen op een 404-pagina met daarop de melding dat de pagina niet bestaat. En geef toe: dat is niet zo vriendelijk voor de bezoeker.

Voorbeeldsituaties

Dat dit niet zo gastvrij is, vindt Google dus ook. Zoekmachines laten dit merken door je niet te belonen in zoekresultaten. Om een dichte deur te voorkomen maak je gebruik van redirects. Een aantal voorbeeldsituaties:

  • Bij het wijzigen van een bedrijfsnaam kan het worden ingezet om alle verkeer van oudebedrijfsnaam.nl naar nieuwebedrijfsnaam.nl te leiden
  • Een bepaalde pagina heeft een erg lange URL en je wilt deze inkorten. Al het verkeer wordt van de lange URL naar de korte URL verwezen.
  • Je wilt een oude link optimaliseren om zo de vindbaarheid te vergroten.
  • Je hebt een foutje in een URL gemaakt en wilt dit corrigeren.

Soorten redirects

Welk soort redirect je het beste kunt gebruiken is afhankelijk van de situatie. De meest gebruikte zijn de 301 -redirect en de 302-redirect:

301 redirect

Deze verwijzing is permanent. Zet je een 301-redirect in, dan geef je de opgebouwde autoriteit van de oude pagina mee aan de nieuwe URL. Door een permanente redirect in te stellen, stimuleer je zoekmachines om de oude URL te vergeten.

302 redirect

Een 302-redirect is tijdelijk. In tegenstelling tot een 301-verwijzing behoud je de linkwaarde op de oude URL. Zoekmachines gaan er bij deze verwijzing dan ook vanuit dat de oude URL op den duur weer gebruikt wordt.

Een redirect instellen in WordPress

Er zijn twee manieren om een redirect in te stellen in WordPress:

  1. Handmatige aanpassing van het .htaccess-bestand
  2. Met behulp van een plug-in, zoals Redirection of Simple 301 Redirects

Het voordeel van handmatig instellen is dat je de website niet vertraagd door een plug-in. Je hebt daarvoor wel wat kennis van codering nodig en je moet nauwkeurig te werk gaan. Heb je die kennis niet en hou je het liever simpel dan is het slimmer op een plug-in te gebruiken.

Moet je veel redirects instellen, bijvoorbeeld omdat je je website migreert? Overweeg dan een deel van de taak te automatiseren met de ‘Worksheet redirects‘.