Redirects instellen in 4 stappen

door | |



Zeg je ‘website verhuizen’ dan zeg je redirects. Wanneer een website is verhuisd, bestaan de oude pagina’s niet meer. Om bezoekers toch naar de juiste, nieuwe pagina te leiden, stel je redirects in. Heb jij in het verleden al eens een website verhuisd, dan weet je hoeveel tijd het handmatig instellen van redirects kan innemen. Hoe makkelijk zou het zijn als je de redirect regels binnen no-time in je .htaccess bestand hebt staan? Vanaf vandaag is het handmatig typen van redirectregels voor je htaccess-bestand verleden tijd en bespaar jij jezelf uren werk tijdens een websiteverhuizing!

Waarom redirects instellen?

Wanneer je je website verhuisd en geen redirects instelt, zijn jouw pagina’s nog wel bereikbaar. Iemand kan de pagina vinden doordat het nog getoond wordt in zoekmachines bijvoorbeeld, of omdat andere websites naar jouw pagina linken. Als iemand de pagina bezoekt, verschijnt er een 404 ‘page not found’ error. Voor de bezoeker voelt dat alsof je iemand thuis uitnodigt, maar op het afgesproken moment niet thuis bent. Hartstikke onvriendelijk, dus. En dat is precies waarom zoekmachines je niet bepaald belonen als je website 404 pagina’s aan bezoekers toont. Je kunt de genodigden beter omleiden naar een pagina die wél bestaat. Dat is exact wat je doet met redirects.

Stap 1: Benodigde URL’s opsporen

Om redirects in te kunnen stellen, heb je de URL’s van je huidige website nodig. Deze kun je op meerdere manieren ophalen. De twee makkelijkste manieren bespreek ik hieronder.

Voordat je de URL’s ophaalt, bestel je dit redirect template en sla je een kopie op in je eigen Google Drive.

1. Sitemap

De URL’s van je website kun je halen uit je huidige sitemap, welke je (meestal) kunt vinden op www.jouwdomein.nl/sitemap.xml. Heb je geen sitemap, ga dan door naar de tweede optie: Google Analytics. Dit is hieronder beschreven.

Wanneer je de URL’s uit je sitemap kopieert, krijg je er gratis en voor niets andere data bij die je niet nodig hebt. Daarom plakken we de data ‘plain’ in de tab URL’s van het redirect template in Google Spreadsheet (d.m.v. CTRL + SHIFT + V) en verwijderen we de kolommen die we niet nodig hebben (bijvoorbeeld last modified en images). Nu hebben we een lijst van alle bestaande URL’s.

Is jouw sitemap op een andere manier opgebouwd en is het lastig om hier URL’s uit te halen, dan kun je ook deze XML extractor tool gebruiken.

Let op: in veel gevallen zijn sitemaps verdeeld in verschillende mappen, bijvoorbeeld /post-sitemap.xml of /page-sitemap.xml. Klik dan één voor één op de sub-sitemap en kopieer per map de URL’s naar Google Spreadsheets.

De WordPress SEO-tool Yoast maakt automatisch verschillende mappen aan in je sitemap.
Je kopieert dus de URL’s die in iedere sub-sitemap staan.

2. Google Analytics

De tweede manier om de URL’s van je website te vinden, is door Google Analytics te gebruiken. Mocht je geen sitemap hebben dan is dit the way to go. Ook als je wel een sitemap hebt, raad ik aan om bijvoorbeeld de 200 meest bezochte pagina’s te exporteren. Dit doe je als volgt:

  1. Ga naar het gewenste domein in Google Analytics
  2. Ga naar Gedrag > Site content > Alle pagina’s
  3. Selecteer een periode van bijvoorbeeld 1, 2 of 5 jaar
  4. Sorteer de kolom ‘Unieke paginaweergaves’ van hoog naar laag
  5. Scroll naar boven en klik op exporteren > Google Spreadsheets
  6. Klik in het scherm op ‘Import the data’
  7. Kopieer de URL’s in de tab ‘URL’s van dit Google Spreadsheet template

Stap 2: de URL’s naar slugs veranderen

Om de redirects in te stellen heb je niet de volledige URL uit je sitemap nodig (bijvoorbeeld https://www.reposed.nl/blog), maar alleen de zogenaamde slug (/blog). Het instellen van redirects zou al veel meer tijd kosten als we overal het domein (dus https://www.reposed.nl) handmatig weg zouden moeten halen voor de slugs. Daar gaan we verandering inbrengen. Ga naar de tab URL’s in het template, selecteer alles (CTRL + A) en toets je vervolgens CTRL + F in. Nu verschijnt de zoekbalk en doe je het volgende:

  1. Klik rechts naast de zoekbalk op de drie bolletjes
  2. Toets in de zoekbalk jouw domeinnaam in, ofwel alles voor de slug, bijvoorbeeld https://www.reposed.nl
  3. Laat ‘vervangen door’ leeg en klik op de knop ‘alles vervangen’

Nu heb je alleen het deel van de URL over dat je nodig hebt om de redirects in te voeren, ofwel de slugs.

Stap 3: Vul het Redirect template in

Nu komt het gedeelte dat het meeste werk kost, maar ten opzichte van handmatige manieren al een flinke tijdsbesparing oplevert: het invullen van het redirect template.

  1. Ga naar de tab ‘Worksheet’ in het redirect template
  2. Plak de slugs in de eerste kolom, onder ‘Huidige URL’
  3. Bepaal voor iedere huidige URL naar welke nieuwe URL het moet verwijzen en vul de nieuwe URL in onder de tweede kolom: ‘Nieuwe URL’. Gaat het om je huidige domein, voer dan alleen de nieuwe slug in. Verhuis je naar een nieuw domein, voer dan de gehele URL in.
  4. Laat de [spatie] kolom leeg
  5. Bepaal vervolgens wat voor soort doorverwijzing je wilt gebruiken: een 301 (permanent), 302 (tijdelijk) of eventueel een 410 (permanent verwijderd).
  6. Kopieer vervolgens alles uit de laatste kolom naar het eerste tabblad: Redirects

Waar je ‘normaal’ alle Redirect regels handmatig typt, heeft het template het nu voor jou gefixed. Tel uit je winst!

Stap 4: invoeren in .HTACCESS

Nu je een lijst hebt van de benodigde redirect regels, kun je de redirects gaan instellen in je htaccess bestand. Dat is simpel: kopieer de redirect regels in je bestand en je bent klaar.

Je kunt het .htaccess-bestand vinden in de root van je website. Hier kom je in via een FTP programma of eventueel via het controlepaneel van je webhost. Weet je niet waar je het bestand kunt vinden, vraag dan je websiteontwikkelaar of hostingprovider om hulp. Let op: deze werkwijze werkt alleen voor webservers die .htaccess ondersteunen.

Dit stappenplan bespaard je een hoop tijd en frustratie. Heb je nog vragen? Stel ze dan via de reactiebox hieronder.


Deze blogs vind je misschien ook interessant


Plaats een reactie